ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Φεύγουμε πριν μας διαλύσετε...

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνηση άμυνας ώστε ο όμιλος να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος θεωρούν κύκλοι προσκείμενοι της Βιοχάλκο την επιλογή της μεταφοράς της έδρας από την Αθήνα στο Βέλγιο όπως γράφει η euro2day
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «δεν πρόκειται για φορολογικό ζήτημα. Μακάρι να είχαμε κέρδη και ας φορολογούμαστε. Ο όμιλος έχει σημαντικό δανεισμό που επιβαρύνεται με υψηλό κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, καλείται να βρει μελλοντικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τόσο επενδύσεις, όσο και πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης, αν θέλει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να μειωθεί ο δανεισμός του ομίλου στο άμεσο μέλλον, από την κίνηση αλλαγής της έδρας του, λάβαμε την εξής απάντηση:
«Είμαστε δανεισμένοι σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες με τις οποίες έχουμε άριστη συνεργασία και φυσικό είναι να μας απασχολεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων. Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις, πρώτα απ' όλα, στο νέο σχήμα θα ενταχθεί και η εταιρεία Cofidin (συμφερόντων βασικών μετοχών), με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να ενισχυθούν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε μια σειρά κινήσεων ώστε η νέα μητρική εταιρεία που θα έχει την έδρα της στο Βέλγιο να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου (μέσω του Euronext των Βρυξελλών), μέσω ομολογιακών εκδόσεων ή και με δανειοδότηση από ξένες τράπεζες. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος δεν έχει τίποτα έτοιμο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε σταδιακά».

Για δημόσια πρόταση και θυγατρικές
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους:

• Δεν θα γίνει δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (γύρω στο 30% του συνόλου), οι οποίοι θα δουν τις νέες μετοχές τους να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Euronext των Βρυξελλών πιθανότατα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

• Δεν αλλάζει τίποτα με τις θυγατρικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΜΑ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ), καθώς δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης. Οι εταιρείες αυτές θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρόβλημα και το κόστος ενέργειας

Η διοίκηση της εταιρείας σπεύδει να τονίσει πως τίποτα δεν θα αλλάξει σχετικά με την παραγωγή, η οποία θα παραμείνει στην Ελλάδα, και απώτερος στόχος είναι η αύξησή της.
«Πέρα από το ζήτημα της χρηματοδότησης που μας οδήγησε στη μεταφορά έδρας, η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές τους στο εξωτερικό. Και ενώ στις άλλες χώρες αγωνίζονται για το πώς θα το μειώσουν περαιτέρω, στην Ελλάδα... ανταλλάσσουμε επιστολές.
Στο χάλυβα, για παράδειγμα, ο όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να εξαχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, οι εξαγωγές με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Με τον τρόπο αυτόν, τζάμπα πάνε και οι θυσίες των εργαζομένων...», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template